pátek 17. dubna 2020

Saze - Singly 1970 - 1988

Žánr: československý freak folk
Vydáno: 20. 3. 2020
Songů: 15

Audioarchiv kdysi státního vydavatelství Supraphon dodnes skrývá mnohé poklady. Některé z nich se pravidelně dostávají na světlo světa ve zvukově vyčištěných verzích, což se na konci března stalo také s nahrávkami skupiny Saze. Ta vznikla už v šedesátých letech, kdy byl jejím členem také Ivan Král, postupně se ale z rockové kapely stalo folkové duo, jehož pevnou součástí byl jen multiinstrumentalista a zpěvák Jiří Burian.

Zejména singly z počátku sedmdesátých let stojí za poslech. Mísí se v nich totiž vliv šedesátkového psychedelického folku, vícehlasů CSN(Y) a poetiky absurdna. Některé písně svůj původní smysl ztratily v průběhu času, jiné ho neměly nikdy, jejich dadaistický humor ale funguje i dnes.

Na pozdějších nahrávkách se sestava rozšiřovala o další hudebníky (v některých skladbách účinkuje i Radim Hladík), Saze využívali možnosti studiové techniky, přiblížili se k nové vlně a nonsensový humor se přenesl spíše do hudební roviny. Původní kouzlo se ale vytrácelo, což potvrdily i polistopadové pokusy o resuscitaci Sazí.

Palec nahoru: "Kdopak umí z člověků, schovat kombajn pod deku?"
Palec dolů: škoda, že Saze nezůstali u své akustické verze.
Top Track: 1 560 000 permoníků
Zkuste zde:
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jaký je tvůj názor? Tvůj vzkaz pomůže jak nám, tak interpretovi! Jo, a moc nenadávej, dík.