pondělí 9. prosince 2019

Vladimír Merta - Ballades De Prague

Žánr: folk
Vydáno: 1969                                                 MikRETROcenze: občas se vyplatí sfouknout prach!
Songů: 8

Album Ballades De Prague Vladimíra Merty letos oslavilo celých padesát let od vydání. Tato první nahrávka tuzemského písničkářství představuje jeden z mnoha nečekaných příběhů z dějin populární hudby a zároveň dobrý důvod pro návrat rubriky MikRETROcenze.

Francouzský název alba nebyl zvolen z dnes tak časté touhy po světovosti. Ballades De Prague totiž světové je. Vladimír Merta se k jeho natočení dostal v podstatě náhodou v průběhu svého pobytu ve Francii v roce 1968 a u francouzského labelu Disques Vogue nahrávka vyšla. V Československu se tedy šířila pouze formou zvěstí.

Písničkář, známý pro své mnohavrstevnaté texty i neortodoxní přístup k písňové struktuře na přání vydavatele kromě skladeb, které dodnes představují pilíř jeho tvorby (Chtít chytit vítr, III. perníková válka, Pomeranče Hieronyma Bosche) nahrál také lidovky nebo koledu Nesem vám noviny. Tento absurdní mix ale funguje i po padesáti letech.

A co bylo dál?
Vladimír Merta se v následujícím půlstoletí ukázal jako možná nejvýznamnější zástupce první generace folkových písničkářů u nás. Jeho tvorba je lemována všemožnými experimenty, které vlastně naznačuje už debut Ballades De Prague.

Zkuste zde:
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jaký je tvůj názor? Tvůj vzkaz pomůže jak nám, tak interpretovi! Jo, a moc nenadávej, dík.