pondělí 5. března 2012

Temple Hudební klání 2012: The Duffs vs. Pošťák Jim

V pondělí 27. února se v Mighty baru Velbloud odehrálo druhé kolo Temple Hudebního klání. Tentokrát proti sobě nastoupili The Duffs z Křemže, hrající prý alternative-rock'n'roll, a českobudějovická violence-funk kapela Pošťák Jim.

Hned od začátku jsem tušil výsledek, neboť sousloví "Pošťák Jim" zaznívalo v hovorech kolem často, bylo znát, že je to budějovická kapela. Na druhou stranu si myslím, že výsledek je to zasloužený tak jako tak. Celé klání mělo výrazné zpoždění, následkem čehož byly kapely nuceny násilně dohánět ztracený čas, což se možná podepsalo na výsledku.

The Duffs hrají zajímavou hudbu, ale s rock'n'rollem to má společného pramálo. Nástrojové obsazení lead kytara, doprovodná kytara, bassová kytara a bicí dávaly tušit, že písně by nemusely znít špatně. A opravdu. Ač je zvuk kapely vcelku tvrdý a hutný, repertoár netrpí jednotvárností. Nutno říci, že velkou zásluhu na tom má hlavní kytarista, který dokáže každou písničku vyšperkovat nějakým dobře znějícím sólem. Texty jsou však jednodušší, nehledě na horší výšky zpěváka.

Šrájovo Boltec:
Poslouchat tři minuty o tom, že někdo miluje rock'n'roll je opravdu krutý trest, ale naštěstí jsem v setu kapely zaznamenal i světlá místa.

Když se na podium vyšvihl Pošťák Jim, hned jsem věděl, proč je v souboji favoritem. Tahle kapela má prostě "imidž" a šmrnc i přes relativně nízký věk hráčů. Frontman kapely je švihák s břitce pohotovým humorem na jazyku, jež se projevuje též v textech. Ty jsou ukázkovým příkladem hudby dělané pro potěchu posluchačova perverzního ucha. Směsice narážek na společnost, sex a nevybíravé formulace, obalené dobře znějící funky melodií, kterou tu a tam protne výrazný saxofon, je recept na spokojenost posluchače.

Stejně jako prvně, i tentokrát jsem věděl jistě, komu dát svůj hlas. Pošťák Jim mne zaujal nejen
hudbou, ale i sebevědomým vystupováním a dobře zvládnutou komunikací s posluchačem.

Šrájovo Boltec:
Jim je nejméně o třídu výš, než The Duffs. Veselý funk/underground, který se nestydí za češtinu a jejíž texty jsou. Ale jo, úchylné.

The Duffs - 75%
BANDZONE ZDE

Pošťák Jim - 85%
BANDZONE ZDE

Článek byl (až na Šrájovo Boltce) sesmolen Grysomem, autorem webu Grysom.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jaký je tvůj názor? Tvůj vzkaz pomůže jak nám, tak interpretovi! Jo, a moc nenadávej, dík.