pondělí 20. února 2012

Temple Hudební klání 2012: A Sweetwater Trick vs. Bosspeople

Již druhý ročník klubového klání kapel začal v pondělí 13. 2. 2012 v Mightybar Velbloud. Tato hudební soutěž má za cíl jediné - z málo známé české klubové scény najít interpreta s vyhlídkami na úspěch. Výherce pak získá možnost nahrát desku ve studiu zdarma.

Na prvním letošním koncertě se střetli kapely A Sweetwater Trick a Bosspeople.

Soutěž otevírala kapela A Sweetwater Trick z Velešína hrající crossover-hardcore. Nástrojové obsazení se skládá z kytary, basové kytary, bicích a violonchella (které do sestavy pravděpodobně přibylo až později). Jelikož zvuk kapely je v žánru poměrně tuctový, violonchello byl pravděpodobně pokus o odlišení. Jestli došlo k naplnění účelu, těžko říct, pokud, tak asi jenom ve dvou písničkách, neboť v jiných písních jsem jej, i přes evidentní snahu virtuóza, neslyšel - brutální basa a podladěná kytara mu nedaly šanci. Ostatní písním chyběl nějaký odlišující prvek, často se zvuk sléval pouze do masy hluku a ve výsledku mezi jednotlivými songy nebyl výraznější rozdíl. Texty ... bohužel ani z nahrávek na Bandzone jsem toho nebyl sto moc odposlechnout. Ocenit musím pěkně udělané party pro bicí, smutným faktem kapely je, že basák používá (bez nadsázky) více akordů, než kytarista.


Proti  Sweetwatersákům nastoupila českobudějovická kapela Bosspeople. Trochu jsem se bál žánrového zařazení hip hop-rock, ovšem nakonec jsem byl příjemně překvapen. Tato kapela je asi ta největší směs, jakou jsem kdy slyšel. Hlavní zvláštnost spočívá v tom, že ačkoliv zachovávají charakteristické rysy několika žánrů, stále vytvářejí poslouchatelný celek. Kapela má nástrojové obsazení charakteristické pro SKA, instrumentální zvuk má kapela rockový a celkový zvuk zastřešuje rapový styl zpěvu. Takto napsané to zní děsivě, ale výsledek je až překvapivě poslouchatelný. A ačkoliv jako největší pěst na oko se může jevit rapování, podle mého názoru to je právě to, co kapelu zachraňuje, neboť rapování dává písničce spád.
Mám-li to shrnout, můj hlas směřoval celkem jednoznačně k druhé kapele, která mi přijde celkovým dojmem o ligu výš.

A Sweetwater Trick - 65%
BANDZONE ZDE

Bosspeople - 80%
BANDZONE ZDE

Článek sesmolil Grysom. Autor webu Grysom.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jaký je tvůj názor? Tvůj vzkaz pomůže jak nám, tak interpretovi! Jo, a moc nenadávej, dík.