středa 11. prosince 2019

-123min. - Les

Žánr: funky
Vydáno: 20. 9. 2019
Songů: 9

Comeback -123min. konečně vyústil také v rozšíření dosavadní diskografie kapely. Letošní nahrávka Les vychází necelých deset let po svém předchůdci a reflektuje změny, ke kterým v uplynulé době došlo. Mezi ty patří především skutečnost, že na pozici bubeníka je tentokrát jazzman Dano Šoltys a že nový repertoár skupiny je takřka kompletně v češtině.

Oproti předchozím deskám působí Les vyklidněněji, na což má bezesporu vliv akustický projekt, se kterým frontman Zdeněk Bína v posledních letech vystupoval. Vrcholem tohoto směřování je náladotvorná a více než sedmiminutová titulní kompozice, jejíž témbrový charakter ovlivňuje i angažmá francouzského trumpetisty Erika Truffaze.

To ale neznamená, že by kapela zapomněla na své funkové základy. I přes limitující tříčlenné složení jsou Minuty schopné vyprodukovat komplexní polyrytmické struktury, při jejichž poslechu se nelze ubránit pohybu. O esenci čirého muzikanství u všech hudebníků a o tom, že Bína je asi náš největší guitar hero se asi není třeba rozepisovat.

Palec nahoru: hudba s feelingem, který je u nás jinak spíše výjimečný.
Palec dolů: Bínovo "kňourání" může některé posluchače iritovat.
Top Track: Les
Zkuste zde:
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jaký je tvůj názor? Tvůj vzkaz pomůže jak nám, tak interpretovi! Jo, a moc nenadávej, dík.