čtvrtek 29. listopadu 2018

Pavel Klusák - Co je nového v hudbě

Vydáno: 2018
Nakladatel: Nová beseda
Stran: 111

Nakladatelství Nová beseda od roku 2015 vydává sympatické aktuální "stavy bádání" různých oborů od lingvistiky přes fyziku po logiku. Letos došlo také na hudbu. Vybrané aspekty jejího vývoje posledních dvaceti let v knize představuje hudební publicista Pavel Klusák.

Vznikem pirátského Napsteru v roce 1999 podle Klusáka vstoupil hudební průmysl do nové éry, se kterou se pořád nedokázal uspokojivě vypořádat. Právě digitalizací hudby tedy publicista zahajuje svůj rychlokurz klíčovými hudebními fenomény nového milénia.

Kromě ní se na sto stranách zaměřuje i na hipsterství, retrománii nebo práci hudebníků s tichem/hlukem. Jednotlivé problémy potom ilustruje na příkladech od soudobé vážné hudby přes alternativní scénu po mainstreamový pop. Vzhledem k rozsahu knihy se ale jedná spíš o stručné sondy, které čtenáře navádí k dalším zdrojům informací. Proto je možná škoda, že Pavel Klusák neuvedl trochu více položek do doporučené "rozšiřující literatury."

Palec nahoru: i přes malý rozsah a do velké míry samplování zahraniční literatury (hlavně Reynoldsovy Retromanie) vlastně na tuzemském knižním trhu jedinečný pokus.
Palec dolů: v knize avizovaný doprovodný web s hudebním soundtrackem k jednotlivým kapitolám (zatím) nefunguje/neexistuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jaký je tvůj názor? Tvůj vzkaz pomůže jak nám, tak interpretovi! Jo, a moc nenadávej, dík.