pondělí 6. dubna 2015

The Plastic People Of The Universe - Pašijové hry velikonoční

Žánr: velikonoční androš
Vydáno: 1980                                    MikRETROcenze: občas se vyplatí sfouknout prach!
Songů: 9

Velikonoce, nejdůležitější křesťanský svátek roku, spjatý s biblickým příběhem o ukřižování Ježíše Krista. Právě tuto klasickou látku se rozhodla na konci sedmdesátých let adaptovat modla tuzemského undergroundu, The Plastic People Of The Universe.

Informovaní vědí, že podobné náměty nebyly skupině tak úplně cizí, protože saxofonista Vráťa Brabenec měl za sebou (nedokončené) studium na bohoslovecké fakultě. Právě ten se tedy ujal libreta, čerpajícího z Bible Kralické.

Hudba připadla tradičně Mejlovi Hlavsovi, který rozsáhlosti látky naplno využil a troufl si na složitější kompozice, než bylo u Plastiků do té doby zvykem.

Kapela si na Pašije vypůjčila také Pavla Zajíčka z DG 307 a v působivých sborech se vokálně prosadila i většina členů skupiny. Nejen díky tomu působí původní nahrávka i po letech silným dojmem.

A co dál? Pašijové hry velikonoční vydal v roce 1980 v Kanadě ex-Plastik Paul Wilson a nahrávka se setkala se slušným ohlasem. Pašije byly velmi důležité pro sblížení undergraundu a intelektuálů. V roce 2004 vyšla ve spolupráci s Agon Orchestra nová koncertní nahrávka Pašijových her.

Zkuste zde:
 

 ohodnoťte desku na csmusic, sledujte Mikrorecenze i na facebooku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jaký je tvůj názor? Tvůj vzkaz pomůže jak nám, tak interpretovi! Jo, a moc nenadávej, dík.