pátek 27. března 2015

The Hops Party - Bitterness Units

Žánr: pivní rock
Vydáno: 13.12. 2014
Songů: 9

Opravdu se na Mikrorecenzích píše o pivním rocku? Vlastně jo, ale to není tak, jak si myslíte.

Duo The Hops Party vědomě sjíždí vlny klišé a minimálně podle loňského alba Bitterness Units se touto jízdou pěkně baví. Hudebně se pánové notně inspirovali u The White Stripes, protože také Strana chmelu vzývá rock'n'rollovou přímočarost a ve svém věrozvěstování si vystačí s kytarou a bicími.

Plusem jsou potom vtipné anglické texty, točící se hlavně kolem piva (od pěstování chmelu po konzumování samotného nápoje) a surfování. Je znát, že Dan Sýkora a Hugo Trkal si chtěli hudebně odfrknout od propracovaných struktur a zkusit něco jednoduššího a odlehčeného. Vyšlo to.

Palec nahoru: solidní a zábavný DIY projekt.
Palec dolů: zvuk desky by si možná zasloužil větší rozmanitost.

Zkuste zde:
 

ohodnoťte Bitterness Units na csmusic, sledujte Mikrorecenze i na facebooku.

pondělí 23. března 2015

Wild Tides - Sever Fashion

Žánr: divoký přílivy
Vydáno: 2015
Songů: 5

Wild Tides v podstatě nevědomky vyhráli soutěž Czeching a své nové EP mohli nahrát ve studiu Českého rozhlasu. Stejně ale zase zní jako z garáže a to je jen dobře.

Nová třináctiminutová nahrávka má sice deathmetalový vizuál, ale hudba samotná je opět plná okatých rock'n'rollových vykrádaček, konvertovaných do zábavné a svižné směsi všeho, co bylo zrovna po ruce. Ona směs je přitom pořád propracovanější a rozmanitější.

Tahle frackovitá krasojízda Kubovi Kajfoszovi a jeho kumpánům až nepochopitelně dobře vychází a docela by mě zajímalo, kdy narazí do zdi. Někomu, kdo dokáže na EPčko vrazit country song, punkově nadupaný rock'n'rolly, lovesong o dělníkovi na dálnici lásky a k tomu opožděně připojit titulní song starší desky, ale nejde než fandit. A tak fandím.

Palec nahoru: další skvělá nahrávka made by Wild Tides.
Palec dolů: naživo je vše stejně ještě lepší.

Zkuste zde:
 

ohodnoťte Sever Fashion na csmusic, sledujte Mikrorecenze i na facebooku.

středa 18. března 2015

Bad Karma Boy - Údolia a kopce

Žánr: slovenská alternativa hadr
Vydáno: 14.10.2014
Songů: 9

Chcete si poslechnout melodickou a hitovou hudbu, ale zároveň vám záleží na vaší dobré pověsti a nemůžete tedy svou touhu ukojit na Mandrage nebo Chinaski? Zkuste Bad Karma Boy.

Ti na své loňské řadovce Údolia a kopce nabízí syntézu toho nejlepšího ze slovenské alternativy. Výsledkem je až návyková sbírka melodií, ze kterých ale zároveň není cítit přehnaná vtíravost.

Už pilotní singl Dunaj patří mezi mé nejoblíbenější skladby, loňského roku a i když na albu nemá konkurenci, moc daleko za ním ani ostatní písně nezaostávají. Bad Karma Boy totiž nemyslí jen na silné melodie, ale také na experimenty nebo propracované aranže.

Vývoj od eponymního debutu (který je jen o rok starší) je značný a stejně takové je i mé očekávání do budoucna.

Palec nahoru: barevná popová nahrávka.
Palec dolů: občas až moc silně připomíná npř. Billy Barman.

Zkuste zde:
 

poslechni na deezeru, ohodnoť na csmusic, sleduj nás i na facebooku.

středa 11. března 2015

Hviezda - Tu v Bratislave

Žánr: It's only rock'n'roll
Vydáno: 8.9.2014
Songů: 10

Členové kapel Med a Kosa z nosa se po pětadvaceti letech dokopali k první studiové nahrávce. Tu vydali pod hlavičkou Hviezda a nahrávka nese název Tu v Bratislave.

Se slovenským hlavním městem je deska spojená nejen názvem, ale také obalem, texty a hudbou celkově. Ta totiž výborně zapadá do současné bratislavské alternativní scény a to i přesto, že posluchačům nabízí vlastně jen pure rock syrového zrna.

Překvapivě je album sbírkou poměrně zapamatovatelných (protože hudebně ne zrovna složitých) a chytrých skladeb. Kromě původních kapel členů Hviezdy připomene Tu v Bratislave v energičtějších pasážích například Slobodnou Európu. It's only rock'n'roll. Nic víc, nic míň.


Palec nahoru: kapitán Ďurovka a spol. konečně budou mít co ukazovat vnoučatům.
Palec dolů: hledačům experimentů a nevyšlapaných cest vstup zakázán.

Zkuste zde:


ohodnoťte Tu v Bratislave na csmusic, sledujte nás i na facebooku.

pátek 6. března 2015

Kašpárek v rohlíku - Neposlouchejto!

Žánr: bejbypank voe!
Vydáno: 12.2.2014
Songů: 13

Asi jsem pedofil. Spíše než děti mě ale baví hudba pro ně, zvlášť když na ní máme takové mistry, jako jsou Kašpárek v rohlíku. Pod touto hlavičkou vyšla před Vánoci už čtvrtá deska, nazvaná Neposlouchejto!

Rozpačitost Toho Halywůdu je tatam, na novince se Kašpárek vrací zase svěží a v dobré formě opět vzývá ducha bejbypanku. Ten mezitím sice trochu vyspěl, ale to rozhodně není na škodu.

Pod kašpárkovskou nálepkou se skrývá množství očekávaných i méně očekávaných jmen: Márdi, Dara Rolins (!), Milan Cais, Monika Načeva nebo Jaromír Švejdík.

Díky různorodosti autorů a interpretů je různorodá i výsledná hudba. Deska je tedy barevná a její humor baví i po více posleších (testováno nejen na dětech).

Palec nahoru: pán kašpárků a návrat krále.
Palec dolů: nezačíná kapela pomaličku cílit spíše na rodiče než děti?

Zkuste zde:
 

poslechni Neposlouchejto na deezeru, ohodnoť na csmusic a lajkni Mikrorecenze na facebooku.