pátek 31. ledna 2020

Martin Geišberg - Na modré planéte

Žánr: fair trade písničkářství
Vydáno: 6. 9. 2019
Songů: 10

Klimatická změna a obecně otázka ekologie byla možná největším celosvětovým a celospolečenským tématem loňského roku. Není tedy divu, že ji reflektovali i někteří hudebníci. Patří k nim i písničkář Martin Geišberg, který na podzim vydal se desku Na modré planéte.

Název nahrávky je odvozen z textu skladby Grétka. Ta samozřejmě odkazuje k představitelce hnutí Fridays for Future, ale zároveň je i jakýmsi trauermaršem za "Matku Zemi." Také některé další písně často zpracovávají konflikt mezi "čistou" přírodou a "zkaženou" civilizací. Pozice Martina Geišberga, připomínajícího zjevem i neškoleným pěveckým projevem šamana, je v tomto střetu jasná. I když deska je většinou spíše lyrická než útočná.

Na ploše necelých padesáti minut se prolíná Martinův projekt Sandonoriko a skupina Balkansambel. Album tak nabízí jak temperamentní balkánskou dechovku, tak meditativní kousky, odkazující například k Bílému infernu.

Palec nahoru: hudebně pestré album s jasným poselstvím.
Palec dolů: v některých případech možná až moc patetické.
Top Track: O čosi skôr (spolu s Vodou nejlepší balkánská dechovka široko daleko!)
Zkuste zde:
 

čtvrtek 9. ledna 2020

Živé kvety - Salto na rozlúčku

Žánr: folk rock
Vydáno: 27. 9. 2019
Songů: 9

Živé kvety jsou nenápadnou institucí (česko)slovenské alternativní scény, na které se pohybují už čtvrt století. Jejich hudba za ty roky ztratila původní punkový drive, ne ale svou autenticitu a poetiku. Tyto atributy totiž zůstávají i na aktuální nahrávce Salto na rozlúčku.

Ačkoliv se velká část nahrávky pohybuje v podstatě v hájemství folk & country, díky produkci Roberta Pospiše a Martina Sillaye působí nahrávka syrověji, než předchozí desky skupiny. Živé kvety ani zde neohromují virtuózními výkony a intonace zpěvačky a textařky Lucie Piussi je často nejistá, to ale možná jen přispívá pocitu "pravdivosti" a upřímnosti.

Albem překvapivě prochází určitý pocit rezignace. Jakoby Piussi ztratila energii na boj s větrnými mlýny, do kterého se na předchozích nahrávkách často pouštěla. Na Saltu na rozlúčku se tak soustředí více na její vlastní problémy a pocity. Což vlastně není na škodu.

Palec nahoru: Živé kvety si jdou svým tempem!
Palec dolů: ne každému nový způsob produkce sedne.
Top Track: Idem si svojím tempom
Zkuste zde: